Träningstrenderna för 2017

Det går trender i allting, så även i träning. Så vilka är träningsformerna som vi kommer att ägna oss åt 2017?

Måste man som träningsintresserad bry sig om trender inom träning? Nej, inte egentligen. Har man en eller flera träningsformer som man trivs med kan man fortsätta som man har gjort. Det viktigaste är att man tränar, på ett sätt som stärker kroppen. Men genom att prova nya saker utmanar man sig själv, tränar kroppen på nya sätt och upptäcker sina svagheter, som man då kan arbeta med att stärka. Därför kan det vara intressant att titta på de trender som kommer starkt under detta år.

Gymmens format

I jämförelse med förra året kommer vi att träna lite mindre exklusivt. 2016 var till stor del boutique-gymmens år. Man skulle helst träna på ett dyrt gym, med ett begränsat antal medlemmar och med hög kvalitet på utrustningen. På ett sådant gym kan man få träningen anpassad till sina behov och förutsättningar.

Nu tar dock gymkedjorna rygg på boutiquegymmen. Inte genom att höja priserna och stänga ute medlemmar, utan genom att lansera nischade gruppträningspass av olika slag. På detta sätt hoppas man kunna vinna tillbaka kunder som vill träna specifikt. Friskis & Svettis kommer t.ex. att börja med mer specifika kettlebellpass, inriktade på exempelvis styrka eller rörlighet, skriver tidningen Hälsa & Fitness.

ProteinintagTräning på crossfitbox

2016 var proteinets år, och 2017 kommer vi fortfarande att se många produkter marknadsföras med sitt proteininnehåll. Men om 2016 handlade om proteiner från mjölk, som vassle och protein, kommer fokus under 2017 att ligga på proteiner från växtriket, samt på insekter. Rostade gräshoppor kommer kanske inte att bli lika populära som kvarg, åtminstone inte direkt, men om något år kan vi nog se dem som ingrediens i t.ex. proteinbars.

Extra energi

Ingen har nog missat företaget NOCCO, som säljer en sorts läskedryck berikad med aminosyror (BCAA). Denna, och andra former av PWO:s, ska drickas före träning för att få mer energi och en bättre effekt. Förutom aminosyror innehåller dessa blandningar ofta koffein, som i vissa studier har visat sig kunna öka den lyfta vikten i bänkpress med elva procent.

Vid sidan av protein var BCAA den stora kosttrenden under 2016, och PWO:erna kommer att vara fortsatt populära under 2017. En annan dryck, som redan har upptäckts av konditionsidrottare och som kommer att bli alltmer populär, är rödbetsjuice. Denna dryck har visat sig ha prestationshöjande effekt både under långlopp och korta, intensiva pass.

Kroppsvikt eller fria vikter?

De senaste årens allra största träningstrend är troligen crossfit, som ju kombinerar kroppsviktsövningar, klassisk tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning. Crossfit utövas framför allt på boxar, alltså specifika crossfitklubbar, men många vanliga gym har också byggt om för att kunna erbjuda mer crossfitinspirerad träning.

2016 var det kroppsviktsövningarna som dominerade på gymmen, men under detta år kommer vi också att se träning som är lika intensiv som ett crossfitpass, med tunga vikter. Inspirationen kommer inte bara från crossfit, utan även från den råaste och kanske mest ursprungliga formen av styrketräning: strongman, där många av övningarna har hämtat inspiration från det gamla bondesamhället, exempelvis lyft av riktigt tunga stenar.