Studsmatta som träningsredskap

Var du en av dem som trodde att studsmattan bara var bra till att underhålla barnen med i trädgården under sommaren? Då får du allt tänka om studsmattan är nämligen ett riktigt bra träningsredskap som rekommenderas av astronauter – och hoppandet har blivit så populärt att det till och med finns trampolinparker man kan gå och träna på.

Att hoppa studsmatta är bra träning, så pass bra träning faktiskt att man öppnat upp en hel trampolinpark med flera olika studsmattor, hinderbanor och man erbjuder till och med riktiga träningspass i en del av lokalen. Fenomenet Bounce som uppkom i Australien 2012 har nämligen spridit sig över världen och i fjol så öppnade man en hel hopp-park i Stockholm, i Kungen kurva. Där var bland annat Expressens reportrar och fick testa på hur det kändes att hoppa omkring – och visst är det god träning. Så pass god är träningsformen att den till och med rekommenderas av astronauter.

Astronauter rekommenderar studsmatta som träningsredskap

I Sveriges Radio står att läsa om hur rymdorganisationen NASA genom en undersökning faktiskt har konstaterat att trampolinträning är den allra bästa träningsformen som människan hittills har kommit på. Visste du att hoppande på en studsmatta i ynka tio minuter faktiskt motsvarar lite mer än trettio minuters löpning? Och visst behöver man inte ta sig till Bounce för att hoppa – det kan faktiskt räcka med att man skaffar en studsmatta hem till tomten, men ska man göra det bör man se till att vidta alla åtgärder man kan för att inga olyckor ska ske – vilket är något Dagens Nyheter skriver om. Visserligen skriver man om hur föräldrar ska göra för att barnen ska undvika att skadas när de hoppar, men visst är det nog en hel del föräldrar som tar sig några hopp på mattan också när tillfälle erbjuds, så följande säkerhetstips gäller även för dem och alla som vill hoppa på en studsmatta.

Hoppa säkert på studsmatta:

  • Placera studsmattan på plan mark på avstånd från hus och träd
  • Se till att mattan har ett stabilt och vadderat ramskydd för både fjädrar och ram
  • Sätt med fördel upp ett säkerhetsnät runt mattan
  • Hoppa bara en i taget
  • Kontrollera att studsmattan klarar din vikt